top of page

Számlázás külföldre

Külföldre történő számlázásnál az alábbiakra kell figyelnünk:


Pénznem: Ha a termék értékesítése vagy a szolgáltatás nyújtása nem forintban történik, hanem valamilyen külföldi pénznemben, akkor a megfelelő árfolyamot kell alkalmazni.

Árfolyam: A számlákon nem kötelező feltüntetni, azonban mivel a NAV felé történő adatszolgáltatásnak kötelező eleme, így célszerű a bizonylatokon is szerepeltetni, hiszen a könyvelő és a vevő számára is praktikus lehet.
Számla nyelve: A számlák lehetnek magyar vagy külföldi nyelvűek, illetve lehetnek többnyelvűek is. Az adóhivatal és a könyvelő munkájának elősegítése érdekében azonban célszerű lehet a külföldi vevő részére kiállított számlákat kétnyelvű szövegezéssel ellátni.
Adószám: EU-s adóalany esetén a jaját és a partner közösségi adószámát is fel kell tüntetni (ha nem igényeltünk közösségi adószámot, akkor nem számlázhatunk EU-s cég felé).
Utalási információk: Ha banki átutalással történik a számla kiegyenlítése, akkor célszerű feltüntetni a bankhoz tartozó BIC/SWIFT kódot és a bankszámlaszám IBAN formátumú kódját is.

Áfatartalom Forintban: Akkor is, ha deviza pénznemű számláról van. Az áfa tartalom feltüntethető a számla deviza pénznemében is, viszont mindig kötelező forintban is odaírni.

Áfakulcs:

A szabályokat az alábbi táblázat tartalmazza

Termék
Szolgáltatás

Modern Work Space
bottom of page