top of page

Egyéni vállalkozás indítása

Egyéni vállalkozás indítása lépésről lépésre

Egyéni vállalkozást kétféleképpen indíthatsz. Akár személyesen, akár online, az Ügyfélkapun keresztül.  

A vállalkozás indításához szükséges dokumentumok személyes ügyintézés esetén

  • személyi igazolvány és lakcímkártya

  • egy valós e-mail cím (Ügyfélkapu létrehozásához)

  • erkölcsi bizonyítvány és a képesítést igazoló okmányok (ha a tevékenységhez szükséges)

  • a tevékenységi kör(ök) ÖVTJ (Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke) kódja 

Hogyan történik az online ügyintézés?

Van már Ügyfélkapu regisztrációd?  Amennyiben nincs még Ügyfélkapu azonosítód, az első lépés az Ügyfélkapu regisztráció. Ezt bármelyik okmányirodában, kormányablakban, NAV központi ügyfélszolgálaton vagy külképviseleten megteheted.  

Lehetőséged van online is regisztrálni, amennyiben 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyi igazolvánnyal rendelkezel.

Az Ügyfélkapu regisztráció nem csak a vállalkozás indítása miatt szükséges, hanem itt tudod lekérdezni adószámláidat, vagy éppen elküldeni adóbevallásodat. Gyakorlatilag már minden hivatalos ügyed intézéséhez szükséges az Ügyfélkapu.

Egyéni vállalkozás indítása online Webes Ügysegéddel

Első lépésként telepítsd a NAV honlapjáról az általános nyomtatványkitöltő programot, az ÁNYK-t.

A Webes ügysegéd oldalán keresztül töltsd ki a bejelentő nyomtatványt 

A későbbiekben itt tudod majd módosítani egyéni vállalkozói adataidat (pl. új tevékenységi kör bejelentése, korábban bejelentett tevékenységi kör megszüntetése, székhely/telephely módosítása). Kérheted vállalkozásod szüneteltetését vagy tevékenységed folytatását. Itt szüntetheted meg vállalkozásodat is.  

Az egyéni vállalkozás indításához az alábbiakra lesz szükséged:

 

1. Személyes adatok megadása
2. Az egyéni vállalkozás székhelyének (telephelyének, fióktelepének) meghatározása 

Amennyiben a székhely/telephely/fióktelep:

  • nem a te tulajdonodban van

  • a te tulajdonodban van, de más a haszonélvező 

akkor szükséged lesz egy úgynevezett Székhelyhasználat jogcímét igazoló okiratra az ingatlan tulajdonosától/haszonélvezőjétől. Ebben az illető hozzájárul ahhoz, hogy egyéni vállalkozás székhelye/telephelye/fióktelepe az adott ingatlanon kerüljön bejegyzésre.

3. Tevékenységi körök, melyeket vállalkozóként végezni fogsz

Fontos arra odafigyelni, hogy bizonyos tevékenységi körök képesítéshez kötöttek. Annak meglétét okirattal kell igazolni.

Ha olyan vállalkozást szeretnél indítani, melynek tevékenységi köréhez nem rendelkezel a megfelelő képesítéssel, akkor is van megoldás! Ez nem más, mint egy alkalmazott, akinek megvannak a szükséges engedélyei. Erre mindenképpen érdemes gondolnod a vállalkozás indítása előtt, hiszen egy alkalmazott foglalkoztatása például jelentős költséget jelent. Ha nem vagy biztos abban, hogy az általad végezni kívánt tevékenység engedélyköteles-e, itt ellenőrizheted >>

 

4. Egyéni vállalkozó adózása, áfás vagy alanyi adómentes vállalkozás?

El kell döntened, hogy az egyéni vállalkozásból származó jövedelmedet milyen módon adózod le. Választhatsz vállalkozói SZJA-t, átalányadózást, valamint Kata adózást is.

Áfás vagy alanyi adómentes legyél?

Ha kezdő vállalkozóként:

  • nem tervezel nagyobb beruházást

  • kisebb bevétellel, alacsony költségszinttel kalkulálsz

akkor érdemes inkább alanyi adómentességet választanod.

Ennek értékhatára évi 12 millió forint. Ha az egyéni vállalkozásodat év közben kezded el, akkor az értékhatár nem 12 millió forint. Ekkor az értékhatár a 12 millió időarányosan számított összege. Tehát ha az általad teljesített értékesítések összesített ellenértéke az értékhatár alatt marad, úgy mentesülsz az áfa fizetési- és bevallási kötelezettség alól. 

Általában akkor érdemes alanyi adómentességet választanod, ha elsősorban magánszemélyek számára adsz el terméket vagy szolgáltatást. Emellett fontos tényező, hogy tevékenységed ne legyen túl költségigényes.

Az alanyi adómentességet választó vállalkozás áfa fizetésére nem kötelezett, de a költségszámlák utáni áfa levonására sem jogosult. Emiatt áfát sem igényelhet vissza.

Amennyiben átléped az említett értékhatárt, akkor át kell térned áfás számlázásra és áfa-bevallást kell készítened. Ha áfamentes tevékenységet folytatsz, akkor viszont nem kell áfát felszámítanod.

Készült a számlázz.hu összefoglalója alapján

Modern Work Space
bottom of page